Zoeken in archieven

Op deze pagina kunt u zoeken in de beschrijvingen van alle archieven die beschikbaar zijn. Elk archief heeft een inventaris of plaatsingslijst, d.i. een uitgebreide of eenvoudige beschrijving van het archief.

Wat is een archief?

Een archief is een geheel van archiefstukken die door een organisatie (bijv. een vereniging) of een persoon is samengesteld. Bij het Gemeentearchief Veenendaal heeft elk archief een eigen toegangscode. Zo heeft het oudste gemeentelijke archief de toegangscode 001 gekregen.

Wanneer u binnen één archief wilt zoeken, dan kunt u dit doen via “Uitgebreid zoeken”. Op de website ziet u bij elk archief de toegangscode, de naam van het archief en de periode waarin het archief gevormd is.

Wat is een archief?

Hoe zoek je online in een archief?

Hoe doe je onderzoek?

Hoe te beginnen?

  • De meest eenvoudige manier is om in het zoekveld “Alle woorden” een zoekterm te typen. Het systeem doorzoekt dan alle ingevulde velden.
  • Via “uitgebreid zoeken” kunt u preciezer zoeken, bijvoorbeeld binnen een bepaalde periode of een archieftoegang.
  • Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik dan een andere (meer algemene) zoekterm.
  • Denkt u eraan dat niet alles geïnventariseerd en gedigitaliseerd is. Het kan dus zijn, dat u wel een archief kunt vinden, maar nog niet op internet de stukken kunt zien.

Lukt het u toch niet om te vinden wat u zoekt? Of heeft u in een inventaris een verwijzing naar stukken gevonden die nog niet online staan, maar die u wel in wilt zien? Neem dan contact met ons op via gemeentearchief@veenendaal.nl.

Informatie over het archief

Raadpleeg vóór het gebruik van een archief de inleiding. U kunt deze vinden door op een archiefblok te klikken. Elke inleiding is opgebouwd uit minimaal vier paragrafen:

  1. Geschiedenis
  2. Verantwoording van de inventarisatie
  3. Openbaarheid
  4. Citeerinstructie

Hier vindt u informatie over het ontstaan en de herkomst van het specifieke archief. Ook leest u over eventuele beperkingen die gesteld zijn aan het gebruik van het archief of aanwijzingen betreffende gebruik van de gevonden informatie, zoals correcte bronvermelding.