Leven in Veenendaal na operatie Market Garden

Het gemeentearchief organiseert een lezing en expositie over de 10.000 evacuees in Veenendaal na operatie Market Garden. Vertel ons uw verhalen over deze tijd.

In september is het 75 jaar geleden dat in onze regio de operatie Market Garden plaatsvond. Uiteraard wordt dit groots herdacht in de plaatsen tussen Arnhem en Ede. Wat weinig mensen weten is dat Veenendaal na de slag veel vluchtelingen opnam. Iets wat een enorme impact had op Veenendaal. Aan dit bijzondere stuk geschiedenis willen we in oktober een lezing wijden. We komen graag in contact met mensen die over deze tijd verhalen kunnen vertellen of foto’s en spullen hebben.

Evacuees in Veenendaal

Toen operatie Market Garden mislukte, is het gebied rond Arnhem geëvacueerd. Veenendaal bood in oktober 1944 onderdak aan ongeveer 10.000 mensen uit die regio. Veel van hen zijn tot het einde van de oorlog gebleven. De vluchtelingen werden in 1944 en 1945 ingekwartierd bij inwoners in Veenendaal en ook opgevangen in twee voormalige werkkampen, aan de Dijkstraat en in Overberg.

Herinneringen en spullen

Heeft u in de 1944/1945 vluchtelingen opgenomen? Of hoorde u bij de vluchtelingen die tijdelijk in Veenendaal woonden? Wij zijn op zoek naar mensen die ons daar verhalen over kunnen vertellen. Die verhalen en ook foto’s en spullen uit die tijd willen we graag gebruiken voor de lezing. Doet u mee? Neem dan contact op met gemeentearchief Veenendaal.