Geslaagde Broodje geschiedenis over staking Mussenfabriek

Verslag van Broodje geschiedenis van 21 januari over een staking op de fabriek van de Gebroeders van Leeuwen (ook bekend als de ‘Mussenfabriek’) in 1910.

Op maandag 21 januari zat de zitkuil in de hal van het gemeentehuis weer vol, toen geschiedenisdocent Constant van den Heuvel iets kwam vertellen over een staking op de fabriek van de Gebroeders van Leeuwen (ook bekend als de ‘Mussenfabriek’) in 1910. Zijn overgrootvader Johan van den Heuvel speelde hier een belangrijke rol in. 

Na een conflict over lonen eisten raakten de vakbonden Unitas en De Eendracht erbij betroken. Dat viel natuurlijk niet in goede aarde bij de directie. De directieleden eisten dat werknemers hun lidmaatschap van de vakbond zouden opzeggen. Deden ze dat niet, dan werden ze ontslagen. Het conflict liep hoog op en het kwam tot een staking. 

Het werd een interessante geschiedenisles van docent Van den Heuvel over dit onbekende stukje Veense geschiedenis. En passant leerden bezoekers ook nog hoe je hoort of iemand een echte Véénse is en waar de bijnaam ‘De Mus’ voor de familie Van Leeuwen vandaan komt. Aan het eind kwamen er nog wat vragen, die Van den Heuvel helaas niet allemaal kon beantwoorden omdat hij weer terug moest naar zijn leerlingen.

De volgende Broodje Geschiedenis is op 18 maart 2019. Dan komt Jaap Pilon een boekje open doen over de rol van Gilbert van Schoonbeke bij het ontstaan van Veenendaal

Naar overzicht