24 september 2019 -Evacués na Market Garden

Lezing over het leven van evacués in Veenendaal na operatie Market Garden.

In september is het 75 jaar geleden dat in onze regio de operatie Market Garden plaatsvond. Uiteraard wordt dit groots herdacht in de plaatsen tussen Arnhem en Ede. Wat weinig mensen weten is dat Veenendaal na de slag veel vluchtelingen opnam. Iets wat een enorme impact had op Veenendaal. Gemeentearchief Veenendaal organiseert op dinsdag 24 september een lezing over deze periode in Veenendaal.

Evacués in Veenendaal

Toen operatie Market Garden mislukte, is het gebied rond Arnhem geëvacueerd. Veenendaal bood in oktober 1944 onderdak aan ongeveer 10.000 mensen uit die regio. Veel daarvan zijn tot het einde van de oorlog gebleven. De vluchtelingen werden in 1944 en 1945 ingekwartierd bij inwoners in Veenendaal en ook opgevangen in twee voormalige werkkampen, aan de Dijkstraat en in Overberg.

Herinneringen aan die tijd

Historica Margreet Helder deed onderzoek naar deze vergeten periode in de Veense geschiedenis. Zij vertelt tijdens de lezing over haar bevindingen.

Daarna is het woord aan John Joep Visser. Hij kwam in 1944 als vluchteling vanuit Arnhem naar Veenendaal. Omdat zijn gezin stond ingeschreven als vluchteling in Beekbergen, bivakkeerden ze illegaal in Veenendaal. Deze geboren verteller neemt u mee in zijn belevenissen als jongen van 12 jaar.

Datum en locatie lezing

We organiseren deze lezing op 24 september in de raadzaal van het gemeentehuis. Vanaf 19.15 uur bent u welkom. De lezing begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. Wilt u zich vooraf aanmelden via ? Dan weten we hoeveel bezoekers we ongeveer kunnen verwachten.