Hand bij boek met veenregisters

Veenregisters omgezet naar moderne taal

Het oudste archief in het Gemeentearchief Veenendaal is dat van het Veenraadschap der Gelderse en Stichtse Veenen, ook wel het Veenraadschapsarchief genoemd.

Het Veenraadschap was verantwoordelijk voor de turfwinning in onze regio en stond daarmee aan de wieg van het huidige Veenendaal. Maar ze deden veel meer: ze stichtten een kerk, richtten een school op en waren verantwoordelijk voor het onderhoud van sloten, bruggen en wegen.

Het Veenraadschapsarchief beslaat een periode van ruim 400 jaar, van 1546-1949 en de oudste stukken zijn door ander taalgebruik en oud schrift tegenwoordig moeilijk te lezen. Daarom zijn we in 2019 begonnen met een nieuw project, waarbij de oude teksten overgezet worden naar een modern lettertype. Transcriberen heet dit in archieftaal. We zijn begonnen met de veenregisters: boeken waarin alle inkomende en uitgaande documenten en de besluiten van het Veenraadschap opgeschreven werden.

Door de pandemie kwamen onze vrijwilligers ook thuis te zitten, maar ze hebben zeker niet stil gezeten! Thuis werkten ze verder aan dit project, waardoor we nu het eerste deel beschikbaar kunnen stellen. Hiermee wordt een oude bron over de vroegste geschiedenis van Veenendaal ook toegankelijk voor mensen die geen expert zijn in oud schrift.