Beschrijving archief Rode Kruis, afdeling Veenendaal

Recent is het archief van de afdeling Veenendaal van het Rode Kruis beschreven. Deze afdeling werd in 1929 opgericht. Op 14 april 1937 kreeg het een eigen transportcolonne, die het transport verzorgde van gewonden buitenshuis. In mei 1940 was het Rode Kruis onmiddellijk actief bij de plotselinge evacuatie van Veenendaal. Het zorgde voor de zieken en ouden van dagen. Toen op 17 september 1944 Arnhem in de frontlinie kwam, vertrokken verschillende Veenendaalse Rode Kruismannen naar die plaats om aan de bevolking hulp te bieden. Dat deden zij ook bij de evacuatie van Wageningen. De grootste zorg kregen zij met het verstrekken van voedsel aan de duizenden vluchtelingen die in Veenendaal waren gehuisvest. 

Het Hoofdbestuur van het Nederlandse Rode Kruis heeft de afdeling Veenendaal in 1948 onderscheiden met de Medaille van verdienste in zilver voor zijn werkzaamheden gedurende de Tweede Wereldoorlog. Deze onderscheiding wordt zelden uitgereikt.

Het archief van het Rode Kruis is in te zien op de studiezaal van het archief. De beschrijvingen zijn te vinden via deze link:

https://www.archieven.nl/mi/118/?mivast=118&mizig=210&miadt=118&micode=053&milang=nl&miview=inv2#inv3t2