Collectie Van Manen – Van Barneveld geschonken aan gemeentearchief

dinsdag, 13 februari 2018

Op donderdag 8 februari schonk oud-gemeentesecretaris Dick van Manen zijn indrukwekkende genealogische collectie Van Manen – Van Barneveld aan het gemeentearchief van Veenendaal. Tijdens deze schenking ontving de heer Van Manen de erepenning uit hand van burgemeester Piet Zoon.

De collectie Van Manen-Van Barneveld is tot stand gekomen uit de samenwerking tussen de genealogen Dick van Manen en Jo van Barneveld. Samen hebben zij de familiegeschiedenis van Veenendaal in kaart gebracht. Na het overlijden van Jo van Barneveld zijn al zijn basisgegevens door zijn familie bij Dick van Manen ondergebracht, zodat deze niet verloren zouden gaan. De collectie is zeer waardevol voor stamboomonderzoekers.

Aanzienlijk vlek in ‘t Stichtse

De heer Van Manen was van 1963 tot 1984 gemeentesecretaris van de gemeente Veenendaal. In die periode maakte hij kennis met het gemeentearchief en kreeg hij grote belangstelling voor de Veenendaalse geschiedenis. Hij nam grote stukken archief door en schreef vele cahiers vol. Na zijn pensionering is de heer Van Manen als onderzoeker alle denkbare archieven langs geweest om de alleroudste geschiedenis van Veenendaal te beschrijven. Hij schreef diverse boeken, waar het in 2001 verschenen boek ‘Aanzienlijk Vlek in ’t Stichtse’ het bekendst is. Deze kroniek van de Veenendaalse samenleving tot 1840 wordt door lokale historici hoog gewaardeerd. 

Collectie op studiezaal

De collectie Van Manen – Van Barneveld telt ongeveer 12 meter historisch en genealogisch materiaal en is momenteel op de studiezaal van het gemeentearchief in te zien.