Inventaris documentatieverzameling Tweede Wereldoorlog nu digitaal te bekijken

vrijdag, 27 mei 2016

De Tweede Wereldoorlog is een periode waar nog steeds veel belangstelling voor is. Naast de officiële archieven uit die periode, is er in het gemeentearchief ook een documentatieverzameling over de oorlog. De inventaris van de documentatieverzameling Tweede Wereldoorlog is nu te raadplegen via de site.

Deze verzameling bevat documenten, brieven en krantenknipsels die meestal uit privécollecties afkomstig zijn. Zo zijn er een aantal brieven en documenten uit de collectie van Anton de Ruiter die betrokken was bij de organisatie van de evacuatie van Veenendaal op 10 mei 1940, maar ook notities van verzetsleider Jaap Spruijt. 

Recent schonk de zoon van een plaatselijke verzetsman ook een paar scans van het illegale blad ‘Frontnieuws’. Dit blad werd vanaf de tweede helft van 1944 gemaakt en verspreid door het Veenendaalse verzet. Bekijk het Frontnieuws.


Archief A.P. de Kleuver digitaal beschikbaar

woensdag, 18 mei 2016

De in 1911 geboren en in 1980 overleden Adriaan P. de Kleuver was een van Veenendaals kleurrijkste inwoners. Van beroep was hij schoenmaker, en daarnaast was hij een veelzijdige autodidact op het gebied van natuur, muziek, schilderkunst en regionale geschiedenis en folklore.

Tekening van een kievit van AP de Kleuver

“Ik hou van de streek waar ik opgegroeid ben en hoop zo van harte, dat iedereen voor zich dat tot in de ziel gewortelde gevoel ook kent. Laat ze maar kletsen over bergen. Ik houd van mijn nest”.Sinds zijn overlijden beschikt het gemeentearchief over het archief van A.P. de Kleuver.  In 2009 schonk zijn zoon Jan nog 4 dozen met aanvullend materiaal. Inmiddels is dit materiaal geïnventariseerd, de inventaris is nu ook via de website te raadplegen.Het archief van “A.P.” bestaat voor een groot deel uit een verzameling van (kranten)knipsels over zeer uiteenlopende onderwerpen. Ook de artikelen die De Kleuver zelf geschreven heeft bewaarde hij. In deze aanvullende verzameling bevinden zich een groot aantal tekeningen die hij maakte als illustratie bij zijn artikelen.